MEGÉR-TÉSZ Mezőgazdasági Értékesítő- TÉSZ Szövetkezet

2473 Vál, Burgundia utca 63.   megertesz@gmail.com   +36 70 198-09-09
A nagy dilemma – az ökológiai termelés gátjai ma

A nagy dilemma – az ökológiai termelés gátjai ma

Szerző: | dec 7, 2016

Folytatjuk a szakmai együttműködések jelentőségét feldolgozó sorozatot: a MEGÉR-TÉSZ Szövetkezet is részt vett a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) rendezte eseményen, a térségi kirendeltségek vezetőinek közreműködésével szervezett szakmai napon. Az alábbiakban az eseményen szerzett tapasztalatokat ismertetjük – benne a legfontosabb eredményekkel!

Veszprém adott otthont a közelmúltban a közép-európai országok kereskedelmi együttműködésének növelését célzó rendezvénynek – amely valódi regionális szakmai találkozóvá vált: a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) http://kereskedohaz.hu/ programján a hazaiak mellett szerb, szlovák és szlovén szakemberek vettek részt.

Nemzetközi vizeken

A nagy dilemma – az ökológiai termelés gátjai ma

Az elhangzott előadások nyomán minden fél megismerkedhetett a szomszédos országokban tevékenykedő társszervezetek működésével, céljaival és lehetőségeivel. Az előadásokat B2B-meetingek, vagyis közvetlen üzletember-találkozók követték, amelyek során a megismerkedésen túl személyes tapasztalatcserére is sor kerülhetett. Lelkes, segítőkész szakemberek csoportjai jelentek meg, akikkel e „minikonferenciák” során a kölcsönös információcserén alapuló kapcsolatrendszereket lehetett bővíteni.

Öko, öko – de mégis, mitől?

A tanácskozás egyik fő hozadéka számunkra egy komoly dilemma kikristályosodása volt: a szakmai napon ugyanis kiviláglott, hogy az ökotermelés alapvető problémájában egyetértenek a szomszédos országok szakemberei. A lényeg: nem világos ma, hogy mitől lesz egy zöldség vagy gyümölcs ökotermék, mi minősíthető ökológiailag tisztának, vagyis olyan terméknek, amely a fogyasztó asztalán – még pontosabban szervezetében – garantáltan nem okoz semmilyen nem kívánt hatást.

A szakmai nap során tovább erősödött a MEGÉR-TÉSZ korábban is képviselt álláspontja, miszerint nem csupán a termelés során, hanem azt megelőzően is – például a talajvédelemben és tápanyag-visszatáplálás során, továbbá a termények feldolgozásakor, vagyis a gyümölcs- és zöldséglevek, chipsek, szörpök vagy lekvárok gyártása során is különös gondossággal kell kerülni a szennyezések lehetőségét. Az úgynevezett szennyeződési kockázatok teljes termelési spektrumra történő kiterjesztésével valósítható meg az nagy öko-álom – hiszen csakis ezen az úton csökkenthető hatékonyan minimálisra az említett kockázat, és érhető el az a stratégiai cél, hogy a végeredmény valóban ökotermék legyen.

Út az „Ecolabel” rendszerig

A szakmai napon az is világossá vált, hogy bár a meglévő technológiákkal is megoldható a biológiai növényvédelem, a talajkímélő gazdálkodás, most még az út elején járunk. A felek nagy várakozással tekintenek 2018 felé, amikor is feláll az Európai Unió újraszabályozott és közös védjegyezéssel ellátott „Ecolabel” rendszere – amely éppen a fenti alapelvek nyomán minősíti a termékeket!

A MEGÉR-TÉSZ addig is elkötelezetten harcol azért, hogy a Fejér megyei fogyasztók tudatosítsák a Föld jövője, egészsége szempontjából is fontos, ökológiailag tiszta termelési technológiák elterjedését.

Ma annak ellenére nagyon nehéz folyamat az ökotermékek kontrollja, hogy a termékek gyakorlatilag a „termőföldtől az asztalig” követhetőek, s a részt vevők is egyetértettek abban, hogy van még tennivaló e területen.

Amennyiben a fent említett rendszer már „élesben” is működik, akkor valóban és garantáltan öko termékekkel lehet majd találkozni az Európai Unió területén, mely egységes védjeggyel ellátottan vigyáz a fogyasztók egészségére. Ezt a kertészeti ágazaton túli más mezőgazdasági területeken is el lehet és el kell érni – állattartás, gabonatermelés –, és remélhetőleg ez a fogyasztói igényekkel is megfelelően találkozik majd.

A jövő itt van!

A szakmai tanácskozáson természetesen „zsebbevágó” összefüggésekről is szó esett – így például arról, hogy bizony az öko termékek piaca a korábbinál is vonzóbb célterület lesz. A számok nyelvén: ha az öko termékek fogyasztói ára csupán 20-30 százalékkal haladja meg a konvencionális termékek árát, nem lesz kérdés, hogy a fogyasztók 70-80 százaléka mit vesz le a polcról, ha termékválasztáskor az egészségtudatos fogyasztói attitűd is megjelenik döntésében! A jövő itt van: a stratégiai célt átgondolt munkával valósíthatjuk meg – a zöldség- és gyümölcstermesztés során az alapanyagok terén a szaporítóanyag kiválasztásától kezdve a gondos kerttervezésen keresztül a megfelelő termesztéstechnológiával, valamint a tápanyagok optimalizálásával, és biológiai növényvédelem innovatív használatával érhetjük el, hogy a fogyasztó asztalára valóban garantált öko termék kerüljön!

Ez a jövő – ezért küzdünk, ezért dolgozunk!

Pin It on Pinterest

Share This