MEGÉR-TÉSZ Mezőgazdasági Értékesítő- TÉSZ Szövetkezet

2473 Vál, Burgundia utca 63.   megertesz@gmail.com   +36 70 198-09-09
Magashegyi művelés

Almáskertek magas- hegységekben? Igen, lehet!

Szerző: | márc 9, 2017

Az iskolában mindenki tanult a függőleges övezetességről, mint földrajzi fogalomról, azaz icipicit sarkítva arról, hogy az éghajlati övek vertikálisan is változnak. Magyarországon – értelmezhető méretű hegy hiányában – ez alig-alig érzékelhető. A MEGÉR-TÉSZ népszerű Gyümölcsszerda-sorozatában távoli tájakra csábítjuk a böngészőt – ahol a fenti jelenségre talál példát!

Kis csapatunk pár hete az aktuális kazah túráján meglátogatta az Almati Social Farm 1. számú telepét, ahol a magashegységi körülmények közötti gyümölcstermesztés lehetőségeit vetettük össze a magyar tapasztalatokkal.

Elvadult ültetvények között

A volt Szovjetunióban ugyanúgy esett szét a szocialista mezőgazdaság, mint nálunk, de talán még nagyobb károkat okozott. Kazahsztán sem számított kivételnek: csak Almati megyében több tízezer hektárnyi gyümölcsös művelését hagyták fel a jószándékú, de akarnok régi-új tulajdonosok.

A képlet is túlontúl ismerős: a hatékony és eredményes működést garantáló elképzelések, megállapodások hiányában a legtöbb terület felaprózva, valódi gazdák nélkül áll, s vadul el azóta is. Az egyébként a közeli nagyváros közvetlen környezetében – kazah léptékkel is annak számít, ha egy terület a belvárostól autóval fél órányi utazásra található – lévő kertek ma már szinte helyrehozhatatlan károkat szenvedtek. Ebből a szempontból kifejezetten szerencsés tényező, hogy a nehéz terepen kialakított teraszos műveléshez hegyvidéki éghajlat párosul, ami a fák lassú növekedését eredményezi. Ebből fakad, hogy a fák kora ránézésre csak mintegy a fele volt a hazai ültetvényeken tapasztalhatónak; az 50-60 éves fák csak 30-nak látszottak.

Elvadult almáskert a magasban

Elvadult almáskert a magasban

Eredményes ellenpélda – megvalósítás előtt!

Mivel a szükséges munkákat ilyen körülmények között szinte a nulláról kell újra kezdeni, ezért is érdemes megfigyelni a Social Farm koncepcióját és gyakorlatát. A MEGÉR-TÉSZ kazah partnere új teraszokat kezdett el kialakítani tavaly ősszel. Nem kis szerencsétlenségre, az elmúlt 50 év legcsapadékosabb tele következett, amely sok helyütt rengeteg humuszt mosott ki a frissen kialakított felszínről. Öröm az ürömben, hogy kollégáink előre gondoskodtak jelentős mennyiségű humuszos réteg felhalmozásáról és tárolásáról, így, ha a hó elolvad, a munkálatok is újra megkezdődhetnek – következhet a telepítés! Ehhez persze jelentős mennyiségű víz is kell – e téren a feladat szintén előre borítékolható: a nyáron teljesen száraz területen nem maradhat víz nélkül az ültetvény; a hegy lábánál csörgedező patak vizét felduzzasztva gondoskodhat a megfelelő utánpótlást garantáló mesterséges tó építéséről a Social Farm.

Közösen kidolgozott terveink szerint a Social Farm munkatársai kísérleti területeket hoznak létre, hogy a fél-egy hektáros ültetvényeken különféle fajta- és tápanyagkísérleteket hajtsanak végre – ezáltal újratanulják a kertészeti nagyüzem termelést.

Teraszok a távolban

Teraszok a távolban

Hosszú évek kitartó, szívós munkája vár kazah partnerünkre a nagy álom megvalósulásáig – őszintén reméljük, hogy sikerül!

Tekintse meg az Almati Social Farm kísérletét megörökítő webgalériánkat!

Pin It on Pinterest

Share This