MEGÉR-TÉSZ Mezőgazdasági Értékesítő- TÉSZ Szövetkezet

2473 Vál, Burgundia utca 63.   megertesz@gmail.com   +36 70 198-09-09

Csináld magad! Hogyan termeljük kicsiben otthon újra és újra a gyümölcsöket?

Szerző: | máj 24, 2017

Gyakran megjelenik mostanában az internetes sajtóban, hogy házi körülmények között hogyan lehet a növényeket – kis gyakorlással és persze egy adag szerencsével – a termelői és bolti gyümölcsök kiegészítéseként, hobbiból „újragyártani”. A MEGÉR-TÉSZ Szövetkezet sorozatában ezúttal erre a témára koncentrálnak – jó tanácsok özöne a gyümölcsözönhöz!

Igazi „Csináld magad!” mozgalom körvonalai sejlenek föl a webes nyilvánosságban – a laikus kistermelők arra a fogós kérdésre keresnek és találnak választ, miként lehet otthoni, kiskerti vagy akár balkonládás-erkélyes körülmények között reprodukálni a piacon vagy boltban vett finomságokat. A MEGÉR-TÉSZ ezúttal is hasznos tanácsokkal, tippekkel és trükkökkel segít – növényfajok szerinti bontásban!

Szamóca és málna

Elsőként távolítsuk el a magokat egy fogpiszkáló segítségével a gyümölcsből. Ezt követően magokat öblítsük le – így nem marad rajtuk gyümölcshús. A következő fontos fázis, hogy hagyjuk a magokat teljesen kiszáradni. Miután ez megtörtént, töltsünk fel egy cserepet termőtalajjal (az általános virágföld tökéletes), és szórjuk rá a magokat, majd fedjük be pár milliméternyi földdel. Óvatosan locsoljuk meg – amelyet minden másnap ismételnünk kell.

A cserepet hagyjuk napos, védett helyen – ha megfelelően vigyáztunk a magokra, illetve rendszeres volt a folyadék-utánpótlás is, akkor a levelek hamarosan kiszökkennek. Amint egy-egy növénykén a harmadik levél megjelenik, ültessük át a palántát!

Paradicsom

Vágjuk fel keresztirányban – vízszintesen – karikákra a paradicsomot. A szeleteket helyezzük egy háromnegyedig földdel töltött cserépbe. Töltsük fel teljesen a cserepet, hogy rákerülő földréteg ellepje és megvédje a növényt. Alaposan locsoljuk meg – a locsolást minden másnap ismételjük!

Citrom- és narancsfélék

Szeleteljük fel a választott citrusfélét, és távolítsuk el a magokat, hagyjuk azokat teljesen megszáradni. A cserepet háromnegyedig töltsük fel virágfölddel, majd helyezzük el a magokat és fedjük be virágfölddel. Hagyjuk a magot meleg helyen (hűtőszekrény tetején vagy a vízforraló közelében), és locsoljuk másnaponta.

Avokádó

Az egzotikusabb gyümölcsök kedvelőinek örömére nézzük az avokádót. Elsőként vágjuk óvatosan félbe az érett gyümölcsöt, és vegyük ki a magját. Öblítsük le a magot, majd hagyjuk megszáradni. Ezután három-négy irányból szúrjunk bele fogpiszkálót, és helyezzük azt egy pohár vízbe úgy, hogy a fogpiszkáló segítségével vetőmagnak csupán alsó egynegyede legyen a vízben (a hegyes vége a víz felé nézzen). Hetente egyszer cseréljük le a vizet, így a gyökérnek körülbelül 2-3 héten belül kell megjelennie.

Akkor telepítsük földbe, ha a gyökerek elérik a 2-3 centiméter hosszúságot. Rendszeres öntözést és viszonylag páradús, meleg környezetet igényel!

Ananász

Itt egy újabb csemege – bonyolultabb a szaporítás, de megéri a fáradságot! Először szeljük le egy éles késsel az ananász leveles zöld koronáját úgy, hogy a lehető legkevesebb gyümölcs legyen rajta. Csupaszítsuk le a leveleket a korona alsó 5 centiméteres s részéről – így végül a felső levelek egy csupasz szárhoz kapcsolódnak. Hagyjuk a koronát napos helyen 2-7 napig száradni, majd ha a „törzs” megszáradt, szúrjunk bele 3-4 oldalról fogpiszkálót. Ezt követően helyezzük egy pohár vízbe úgy, hogy a törzs a vízbe beleér, de a leveles részt a fogpiszkálók kívül tartják. Körülbelül egy hónap múlva ereszt gyökeret, addig rendszeresen pótoljuk a vizet alatta – a vízbe helyezéstől számított 5-8 hét múlva a gyökeres részt elültethetjük.

Öntözzük rendszeresen!

Pin It on Pinterest

Share This