MEGÉR-TÉSZ Mezőgazdasági Értékesítő- TÉSZ Szövetkezet

2473 Vál, Burgundia utca 63.   megertesz@gmail.com   +36 70 198-09-09
Monicom büszkesége

Egy kimagasló szakmai példa – a Monicom büszkesége

Szerző: | nov 30, 2016

Múlt héten egy szerb-magyar üzleti fórum eseményeit és eredményeit összegeztük, a folytatásban egy példásan üzemelő bázisra tett látogatásunk élményei következnek – a Monicom hűtőháza Aleksinacban működik, méghozzá mindenki számára példás hatékonysággal és kimagasló szakmai színvonalon!

Házigazdánk, Moma Nikolić idegenvezetésével tekinthettük meg az egész Balkán viszonylatában egyedülálló, 16 hektáron elhelyezkedő hűtőházat, melyben összesen 9, egyenként 650 tonna kapacitású fagyasztókamra kapott helyet – olyan gépsorral koronázva, amely óránként 8,5 tonna (!!!) meggy válogatására, osztályozására, magozására, előhűtésére és fagyasztásra alkalmas.

Monicom büszkesége

Válógató

A logisztikai szempontból is elsőrangúan megválasztott helyszínen, egy autósztráda mellett elhelyezkedő épületlabirintusban tett látogatásunk alkalmával elsőként a magozótermet láthattuk: a berendezések kipróbálására sajnos nem volt alkalmunk az idő rövidsége miatt, de így is megállapíthattuk, hogy nem könnyű az a munka, melynek köszönhetően a magozott gyümölcsök asztalunkra kerülhetnek.

Egy figyelemre méltó adat: a gyümölcsszezonban 200 embernek ad munkalehetőséget ez a komplexum, a téli időszakban pedig, amikor a csomagolás történik, 40 fő az állandó munkaerő – vagyis a bázist a nagyfokú gépesítettség ellenére is jelentős foglalkoztatóként tartják számon a térségben.

A gyümölcsök szárítását 20 kamrában végzik – a termés ebben a formában 3 évig eltartható, vagyis az értékesítés idejének kiválasztása is optimalizálható! Egy újabb gépsorral a megrendelő kérése szerint adják vissza a nedvességet a kívánt mértékben.

Monicom büszkesége

Üzem

A szilva magozását külön teremben, összesen 60 egyszerűbb géppel végzik – a munkálat ennek nyomán 60 betanított munkásnak biztosít megélhetést. Szintén példás mutató: egyetlen műszak alatt ebből a teremből 3,6 tonna késztermék gurul a csomagolósorra!

Csapatunk szokatlan időpontban, késő este látogatott az üzembe, ennek ellenére is lehetőségünk nyílt betekinteni az esti műszak napi feladatait végző kis csoport munkájába – a brigád éppen a másnap Hollandiába induló árut készítette elő.

Látogatásunk utolsó állomásaként megtekinthettük az épületegyüttes szívét, azaz a Monicom gépházát. A komplexum központjának számító helyszínen dolgozó alkalmazottak két monitoron, 24 órában figyelik a géprendszer működését. A kiemelt figyelem az üzembiztonság alapja – nem véletlenül: a rendszerműködését a gyártó cég is ugyanígy állandó figyelemmel követi, hiszen csak a gépek optimális üzemelése biztosíthat elégséges alapot a hűtőház és gyártóközpont üzembiztos, hatékony működéséhez.

Monicom büszkesége

Gépház

Látogatásunk egyszerre járt rengeteg szakmai tapasztalattal, valamint adott ragyogó, követhető és követendő példát a MEGÉR-TÉSZ távlatos terveinek megvalósításához; bízunk benne, hogy ezt a remekül működő modellt még az évtized vége előtt mi is megvalósíthatjuk!

A fejlődés megállíthatatlan, ennek nyomán mi is virágzó együttműködések sorára számítunk – a szerbiai vendégjárás után a sorozat Veszprémben folytatódott, szintén a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) rendezte eseményen, a térségi kirendeltségek vezetőinek közreműködésével rendezett előadáson – ennek részleteiről a most elindított hírfolyam harmadik egységeként olvashat ugyanitt!

Pin It on Pinterest

Share This