MEGÉR-TÉSZ Mezőgazdasági Értékesítő- TÉSZ Szövetkezet

2473 Vál, Burgundia utca 63.   megertesz@gmail.com   +36 70 198-09-09
Fekete bodza

Fekete bodza szaporítása – avagy miből lesz az egészséges ültetvény?

Szerző: | máj 3, 2017

Töretlen lendülettel folytatjuk laikus kertészkedőknek is hasznos szakmai sorozatunkat. Ezúttal a bodzaültetvények létrehozásának műhelytitkaiba avatjuk be az érdeklődőket! Magas minőség, szakmai garanciák – a részletekért forduljanak avatott szakembereinkhez!

Az első, és egyúttal legfontosabb tétel, hogy bár igen elterjedt „egyéni megoldások” is léteznek, de vírusmentes szaporítóanyagot csak ellenőrzött körülmények között, laboratóriumban lehet előállítani – márpedig egy haszonnal kecsegtető ültetvény esetében ez az egyik legfontosabb tényező.

Ellenőrzött eljárások

A bodzák esetében három féle szaporítási eljárás létezik:

  • Zöld dugvány
  • Fás dugvány
  • Merisztémaszaporítás (mikroszaporítás, azaz sejt szaporítás)
Fekete bodza szaporítása

Fekete bodza szaporítása

A fent említett alaptézis nyomán egyértelmű, hogy a három eljárás közül csak a sejt szaporítás útján lehet vírusmentes bodza palántát nevelni. A merisztémaszaporítás a biotecnológia fejlődésével kialakult szaporítási mód; a laboratóriumi körülmények között, karanténban nevelkedő alanyból levett leveleket 0,5-1 centiméteres nagyságú darabokra aprítják, majd ezeket a levéldarabokat speciális gyökereztető anyaggal kezelt, úgynevezett agar táptalajra helyezik. Innentől a természetre bíznak mindent a szakemberek: a számtalan levéldarabka gyökeret növeszt – a folyamat körülbelül két hetet vesz igénybe, ennek nyomán a sarjakból életképes, garantáltan vírumentes palánta nevelhető.

Percre pontos protokoll

A meggyökeresedett növénykéket szálanként szaporítótálcákba ültetik. Ettől a pillanattól kezdődik a palánta nevelése. A kész palántákat két méretben – tálcásan 4-5 centiméteres nagyságban, illetve cserépben 8-12 centisre növesztve – szállítják a kifejezetten erre a célra kialakított speciális faiskolai ültetvényekbe. A palántákat éppen e hetekben, az április közepétől május elejéig tartó időszakban ültetik a szabadföldbe.

Ez újabb jelentős fordulat a növény életében – és újabb speciális feladatokat ró a szakemberekre: a kiültetéssel egy időben biztosítani kell a palánták számára a megfelelő mennyiségű tápanyag- és vízutánpótlást.

Fekete bodza

A feladatot úgynevezett csepegtetős öntöző rendszerrel oldják meg, ami biztosítja, hogy minden palántához éppen annyi víz juthasson el, amennyire az optimális fejlődéshez az adott hőmérsékleti és talajviszonyok ismeretében az adott növénykének szüksége lehet.

Kölcsönösen gyümölcsöző kapcsolatok!

A körültekintő gondozás nyomán a növekedéssel párhuzamosan megindul a törzsnevelés, mégpedig annak érdekében, hogy őszre megerősödve szárba szökkenjenek és törzses szaporítóanyag váljék belőlük. Mindeközben természetesen rengeteg odafigyelést és törődést igényelnek a növények, hiszen év közben „zöldelni” (hajtás válogatás) kell minden egyes példányt – emellett a palántákat az éppen aktuális növekedési ütem szerint nád mellé kötözik annak érdekében, hogy megfelelő tartást biztosítsanak az elején még oly gyenge száraknak.

A gondos ápolás és a szakszerű protokoll pontos betartása őszre éri el az elsőrendű célt: bodzapalántáink október elejére kellőképpen megerősödve, a gyökérnyaknál 20 mm átmérőjű törzzsel rendelkező szaporító anyaggá növekednek, így teremtve meg a vírusmentes, szép hozamokkal kecsegtető ültetvény alapját!

További részletekért, szakmai tanácsokért, illetve termesztési, valamint értékesítési együttműködésért forduljon bizalommal a MEGÉR-TÉSZ szakembereihez. Együttműködésünk alapja és célja egyaránt a kölcsönösen gyümölcsöző kapcsolat – keressen minket az alábbi elérhetőségek bármelyikén!

Pin It on Pinterest

Share This