MEGÉR-TÉSZ Mezőgazdasági Értékesítő- TÉSZ Szövetkezet

2473 Vál, Burgundia utca 63.   megertesz@gmail.com   +36 70 198-09-09
Finisben az idei iskolagyümölcs-program!

Finisben az idei iskolagyümölcs-program!

Szerző: | ápr 26, 2017

Lassan, de biztosan a végéhez közeledik a MEGÉR-TÉSZ Szövetkezet 2016/2017 tanévi iskolagyümölcs programja: a nemes kezdeményezés kínálta lehetőségeket kihasználva idén tavasszal is igyekeztünk változatossá tenni a gyümölcsfogyasztást a diákok számára – tények és tervek a hajtás után; a jelszó a régi: legyen egészséges, ami finom!

Finisben az idei iskolagyümölcs-program!

Finisben az idei iskolagyümölcs-program!

A heti rendszerességgel eljuttatott gyümölcsellátmány és 100 százalékos gyümölcslé, a negyedévente rendezett zöldség- és gyümölcskóstoltatások alkalmával szervezett előadások által rengeteg új és hasznos információval gazdagodhatnak a diákok.

„Mit jelent az egészség?”

Mivel a Szövetkezetnél mindannyian elkötelezett hívei vagyunk az egészséges életmód kialakításának, ezért a tanév második felében újult erővel vetettük bele magunkat a kóstoltatási programjainkba – és persze a megszokott heti rendszerességű gyümölcsszállításokba. A tanév első felében megélt sikereinken felbuzdulva ismét kezdetét vették előadás sorozataink, melyet igyekeztünk a kóstoltatási időpontjainkkal is egybekötni. Ahol lehetőségünk adódott, ott nemcsak az egészséges táplálkozásra helyeztük a hangsúlyt, hanem kiemelt figyelmet fordítottunk arra, hogy felhívjuk a diákság figyelmét a mozgásszegény életmód egészségtelenségére, negatív hatásaira. A gyerekek lankadatlan érdeklődése nyomán azt is igyekeztünk hangsúlyozni, hogy az egészséges életmódhoz nemcsak a helyes táplálkozás, de a szabad levegőn végzett testmozgás is hozzájárul. Örömmel töltött el bennünket, hogy minden kisdiák helyesen válaszolt a program során feltett „Mit jelent az egészség?” kérdésre:

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1984-ben megfogalmazott hivatalos definíciója szerint: ”az egészség a teljes testi, lelki (szellemi) és szociális jólét állapota, és nem csupán a betegség és fogyatékosság hiánya”.

Új együttműködés, új kísérlet!

A nyilvánosság kínálta lehetőséggel élve újból megragadom az alkalmat, hogy elismeréssel adózzak a tanárok szorgos munkájának, valamint a programot lankadatlan érdeklődéssel kísérő szülői aktivitásnak, háttérnek; egyértelműen pozitív tapasztalatként nyugtáztuk a tanév során, hogy diákjaink mindegyike jól felkészült, és tisztában van az egészséges életmód alapjaival.

Igyekeztünk továbbfejleszteni előadásainkat és egyik partneriskolánk megkeresésére a víz világnapja alkalmából rendezett eseményen külön előadást tartottunk a vízfogyasztás egészségre gyakorolt jótékony hatásáról az általános iskola alsó tagozatos diákjainak és egy kis földrajzi ismereteket csempésztünk a felső tagozatos diákok előadásába. Íme, egy jellemző részlet az előadásból!

Finisben az idei iskolagyümölcs-program!

Nagyon jó volt látni, hogy az előadásokra épülő munkafüzetet is szorgosan forgatták a diákok, és bár ezen a téren még van mit fejlődnünk, igyekszünk minél több ismerettel és játékos feladattal bővíteni a munkafüzeteink repertoárját. Kóstoltatásaink alkalmával igyekszünk megszerettetni a gyermekekkel a különféle zöldségeket és gyümölcsöket, közvetlen kapcsolatot teremteni termelőink és a jövő egészségtudatos fogyasztói között!

E közvetlen kapcsolat, hídszerep nyomán a gyerekek folyamatosan nyomon követhetik egy-egy gyümölcs útját – a termesztéstől az asztalra kerülés fázisáig! –, emellett folyamatosan azon voltunk és vagyunk, hogy tudatosítsuk a gyermekek számára az egészséges életmódban rejlő lehetőséget. A feladat adott: a mostani ismeretterjesztés nyomán később könnyebben sajátíthatják el, bővíthetik az egészséges táplálkozással kapcsolatos ismereteiket.

Életmódváltás: nem lehet elég korán, sosem késő elkezdeni!

Szövetkezetünk ismeretterjesztő programjának örömteli hozadéka, hogy nemcsak arról bizonyosodhattunk meg évről évre, miszerint az egészségtudatos életet, étkezést, mozgást nem lehet elég korán kezdeni. Az utóbbi évek folyamán több családban végbemenő életmódváltás is azt példázza, hogy sohasem késő elkezdeni valami újat tanulni, fejleszteni, tovább fejlődni.

Nem titok, időközben mi is elkötelezett, lelkes hívei lettünk az egészséges életmódnak – ezt az új szemléletet, ha tetszik, jó példát is rendületlen lelkesedéssel szeretnénk megosztani a tanulókkal. Segíteni szeretnék nekik (és nem utolsósorban családjuknak) abban, hogy az egészséges élet mellett tegyék le a voksot. E körben azt is feladatunknak érezzük, hogy ne csak az egészséges táplálkozás szép példáját kövessék a gyermekeink, de szeretnénk a mozgás örömét is továbbadni. Feladatunk és felelősségünk közös: olyan új ismeretekkel kívánjuk gazdagítani a diákokat, amelyek révén felnőttként tudatos fogyasztóvá válhatnak. Jövőbeli terveink között szerepel, hogy jobban megismertessük a diákokat a termelés különböző fázisaival – annak érdekében, hogy ne csak azt tudják, hogy amit esznek, az nemcsak egészséges, de finom is, ugyanakkor a komplex folyamat hátterét is lássák; azt, hogy az adott zöldség vagy gyümölcs miként „terem” a család asztalán.

Eredményes évet zár a MEGÉR-TÉSZ Szövetkezet idei iskolagyümölcs programja – a folytatáshoz szeretettel várjuk régi és új partnereinket a jövő tanévben is!

Pin It on Pinterest

Share This