MEGÉR-TÉSZ Mezőgazdasági Értékesítő- TÉSZ Szövetkezet

2473 Vál, Burgundia utca 63.   megertesz@gmail.com   +36 70 198-09-09
Keleten a helyzet – mindig változik!

Keleten a helyzet – mindig változik!

Szerző: | nov 16, 2016

Keleten a helyzet – mindig változik!

Kazahsztánban járt a MEGÉR-TÉSZ Szövetkezet és a Fruitmarketing Kft. közös gyorsreagálású ereje. Az utazás elsőrendű célja az volt, hogy részt vegyünk Almatiban (volt Alma-Ata, Kazahsztán korábbi fővárosa) a november 2-4. között rendezett WorldFoodExpo nagyszabású seregszemléjén.

Keleten a helyzet – mindig változik!A kiállítás magyar standjának egyik fontos szereplőjeként mutatkozhattunk be – a részvétel egyáltalán nem titkolt célja a piacok bővítése, valamint a keleti régióban történő nemzetközi tapasztalatszerzés, kapcsolatépítés volt. Csapatunk a háromnapos rendezvényen több tucatnyi tárgyalást bonyolított le – tárgyalópartnereink között éppen úgy akadtak fontos piaci szereplők, mint az intézményi, szakmai szervezeti képviselők; a tervezett együttműködések, kapcsolatok reményeink szerint hosszú távú sikerrel kecsegtetnek.

Igazi áttörést is elkönyvelhettünk azon túl, hogy barátokra, üzleti partnerekre is szert tettünk – megtaláltuk ugyanis kazah testvérszervezetünket, az Almati Social Farm programját működtető csapat elképzeléseinek köre, távlatos, fenntartható fejlődésen, kölcsönösen hasznos együttműködéseken alapuló gondolkodása teljesen egyezik a miénkkel!

A kiállítást követően Szemejben (volt Szemipalatyinszk, Kelet-Kazahsztánban) egy kialakuló tudományos együttműködés fontos állomása következett: a Sakarim Állami Egyetemen előadás-sorozat megtartására kérték fel a csapatot – a bodza, a meggy és a homoktövis hatásait összegeztük.

Keleten a helyzet – mindig változik!A homoktövis őshonossága miatt ugyan ismert volt a jelenlévők előtt, de az eredeti fajta hatásmechanizmusa eltér az európai fajtákétól. A meggy termesztett és ismert, de kevéssé használják alternatív célokra, míg a bodza étkezési célokat nem szolgál Kazahsztánban. Az előadások kóstoltatással váltak színessé, de szerepet kapott az ismeretterjesztésben a magyar agrármarketing és annak módszertana is. Kazah partnereink számára érdekes adalékokkal szolgált a hazánkban egyre inkább terjedő projektalapú fejlesztések rendszere, a fejlesztések tervezésének jelentősége egy szövetkezetben, valamint és az EU-ban már jelentős eredményekkel büszkélkedő termelő szövetkezetek rendszerénekkiépítése Magyarországon.

A közkeletű vélekedésekkel szemben Keleten a helyzet nagyon is változik – közös érdekünk, hogy e változások fősodrába kerülve a lehető legtöbb hatékony és kölcsönösen gyümölcsöző kapcsolatot alakítsuk ki!

Keleten a helyzet – mindig változik!​Mindezek érdekében fordulunk felhívással meglévő és leendő partnereinkhez! Amennyiben ön is szeretné, hogy terményei, termékei, szolgáltatásai megjelenjenek a kazahsztánihoz hasonló szakmai/kereskedelmi fórumokon, jelentkezz elérhetőségeinken!

Pin It on Pinterest

Share This