MEGÉR-TÉSZ Mezőgazdasági Értékesítő- TÉSZ Szövetkezet

2473 Vál, Burgundia utca 63.   megertesz@gmail.com   +36 70 198-09-09
Üzleti fórum

Kiállításról kiállításra – fókuszban a szakmai fejlődés!

Szerző: | febr 15, 2017

A naptári év első néhány hete a mezőgazdasági kiállítások főszezonja: amíg a növények téli álmukat alusszák, a gazdálkodóknak jut idő és lehetőség a szakmai ismeretek beszerzésére, a szakmai újdonságok megtekintésére. A MEGÉR-TÉSZ szakemberei is kiállításról kiállításra vándoroltak – ezen alkalmak gazdag kínálatából adunk ízelítőt az alábbiakban!

Kezdjük a sort egy hazai mustrával: Magyarországon az egyik legjelentősebb kiállítás a január végi AGROmashEXPO és Agrárgépshow, amelyen a hazai palettán megtalálható mezőgazdasági gépeket és inputanyagokat mutatják be az érdeklődőknek.

A MEGÉR-TÉSZ csapata ugyanakkor három nemzetközi rendezvényre is eljutott, amelyeket a kontinens gazdasági motorjában, a mezőgazdasági termékek egyik legfontosabb célpontjaként is elsőrendűen fontos Németországban rendeztek. A bemutatók sorában az első a nagyközönségnek szóló GrüneWoche (Zöld Hét) volt január 19-28. között. Ezen a rendezvényen elsősorban a kiskereskedelmi kereslet és kínálat képviselői adnak randevút egymásnak – fontos viszont megjegyezni, hogy idén Magyarország volt a kiállítás kiemelt vendége. A seregszemlén a megjelenés azért is fontos volt, mivel hazánk legjelentősebb külkereskedelmi partnere Németország – és nagyon nem mindegy, milyen emlékekkel távozik a kiállításról a német nagyközönség!

A második nemzetközi fórum a szféra egyik meghatározó eseményeként elkönyvelt berlini FruitLogistica volt – aligha véletlen, hogy az eseménysorozaton népes magyar delegáció, számos szövetkezet és szakmai szervezet vett részt február 8-10. között. Egyáltalán nem túlzás, hogy világviszonylatot emlegetünk a FruitLogistica kapcsán: a monstre bemutató keretében közel 120 ezer négyzetméteren a világ 83 országának mezőgazdasága vonult föl – mintegy 3 ezer kiállító részvételével! Az érdeklődést mutatja, hogy a világ egyik legnagyobb mezőgazdasági, kertészeti és élelmiszeripari kiállításán több mint 70.000 vendég (szakember és érdeklődő) fordult meg, idén majdnem 140 országból vártak vendégeket. Érdekes adalék, hogy a FruitLogistica összesített statisztikái szerint idén a látogatók 83 százaléka nem német volt, így természetesen ezúttal is sok remek alkalom mutatkozott más nemzetek érdekességeinek felkutatására. Sajnos idén egy időpontra esett a berlini kiállítással a moszkvai ProdExpo –amely a volt Szovjetunió területének hasonló jellegű leg-leg-legrendezvénye –, így ez ebben az évben kimaradt a merítésből, de remélhetőleg jövőre arról is beszámolhatunk.

Végül a közelmúlt eseményei után a jelenbe érünk: éppen ma kezdődik a harmadik német rendezvény, a Biofach, amely Nürnberg város legjelesebb kiállítása. E kiállítás a világ vezető organikus (bio) élelmiszereinek bemutatója, ahol a vegyszermentes és GMO-mentes termelésben érintett felek találkozhatnak. A február 15-18. között rendezendő, szakmai tanácskozásokkal, bemutatókkal sűrűn pettyezett kiállítás célja, hogy a biominősítés ne csak egy dokumentációs eljárást és egy igazolást jelentsen, hanem mutassa be a természet erőforrásaival való szakszerű és nem visszaélő gazdálkodás kereteit. A rendezvényt 1990 óta rendezik meg, részt vesznek rajta az organikus növényeket termelők, a piacszervezők, és a kereskedők is. A kiállítás nagyon innovatív utakon jár, a rendezvényt előadások, bemutatók és kisebb események tarkítják. Idén a rendezvény együtt kerül megrendezésre a Vivaness 2017 kiállítással, ami a biokozmetikumok és az organikus személyi higiénés termékek bemutatásának helyszíne – az esemény mottója is erre utal: „Hogyan legyünk gyönyörűek”; természetesen természetes úton.

Aki siet, még odaér!

Pin It on Pinterest

Share This