MEGÉR-TÉSZ Mezőgazdasági Értékesítő- TÉSZ Szövetkezet

2473 Vál, Burgundia utca 63.   megertesz@gmail.com   +36 70 198-09-09
Gyümölcsös

Metszés után – aktuális munkák a gyümölcsösben!

Szerző: | márc 16, 2017

A téli metszési munkák után a sorokban felhalmozott ágakat ki kell hordani, vagy le kell zúzni, hogy a tavaszi talajmunkákat, és a lemosó permetezést ne akadályozzák. Hogy mikor melyik megoldást választjuk, több dologtól függ. Metszés során a metsző felmérheti a fa általános állapotát, az esetleges fertőződés mértékét. Aktuális feladatok máris itt!

 1. Ha túl sok a beteg (általában moníliás) vessző, akkor célszerű ezeket megsemmisíteni, mert a hatásos hőösszeg emelkedésével a vesszőkön és gyümölcs múmiákon telelő képletek spórát fognak a levegőbe engedni, ami majd újra fertőzhet. Még a huzamosabb melegedés előtt a vesszőt ki kell hordani –traktorral kitolatni – a sorok végére, ahol el lehet égetni.
  • Ez jó, mert fertőzési forrást szüntetünk meg!
  • Ez rossz, mert tápanyagot viszünk ki a gyümölcsösből, amit pótolni kell!
 2. Ha nem találunk túl sok beteg vesszőt (az előző évben jól sikerültek a védekezések, nem volt fertőzés, a fa kellően fel tudott készülni a télre), akkor a sorokban középre halmozott vesszőt lezúzhatjuk, és bedolgozhatjuk a talajba.
  • Ez jó, mert tápanyagként hasznosíthatjuk a lezúzott vesszőt, nem kell plusz tápanyagot kijuttatni.
  • Ez rossz, mert a talajba dolgozott tápanyag lebontása nitrogént von el a talajból, „kevesebb marad a fának”. Integrált termesztésben plusz nitrogén hatóanyag adásával gyorsítható a lebontás, míg ökológiai termesztésben talajoltó kultúrák segítik a lebontást (a forgalomban kapható szerek eltérő hatásfokkal dolgoznak), amit a fák utána felvehetnek.

A lezúzott vesszőt legegyszerűbben tárcsával dolgozhatjuk a talajba, ennél a megoldásnál a tárcsára szerelt kijuttató berendezéssel a talajoltást is el tudjuk végezni. Célszerű a lemosó permetezés előtt időben elvégezni a tárcsázást, hogy a talaj tudjon tömörödni.

Jöhet a lemosó permetezés! Miért csináljuk?

A lemosó permetezés lényegében az ideális növényegészségügyi helyzet megalapozója! Egyik okát már említettem, miszerint a fertőzött növényi részekről spórák szabadulnak ki, melyek újra fertőzhetnek, ha kedvező körülmények közé kerülnek.

A másik oka, hogy a fáinkon áttelelő rovarok (atkák, levéltetvek, araszoló hernyók) a meleg közeledtével intenzíven kezdenek mozogni. A lemosó permetezés elsődleges feladata, hogy ezek első hullámát gyérítse, megelőzendő a nagyobb mérvű károkozást.

Hogyan csináljuk?

Nagy (800-100liter/ha) lé mennyiséggel, hogy „csurogjon a fán”, persze az sem árt, ha egyenletes sebességgel tudunk haladni, hogy egyformán fedjen mindenhol. A permetezőgépekkel nem lehet semmi probléma, hiszen a múlt évben minden gépet le kellett műszakiztatni, és friss műszakival nem lehet neki semmi baja. Mi azért indulás előtt kipróbáljuk az összes gépet – a hosszú állásban ellustulnak, és nem akarnak először dolgozni.

Amikor az összes hibát elhárítottuk, és már mindenki nyugodt a javítás után, kezdjük a permetezést!

Lemosó permetezés – mikor és mivel?

Az időtényezőt illetően evidens a válasz: kora tavasszal – rügypattanás előtt, rügyfakadáskor, vagy akár egérfüles állapot körül végezzük.

Választott készítmény hatóanyagától függően

 • a baktériumok, gombák szaporító képleteire,
 • a kártevők különböző alakjaira hathatnak

Alapvetően olajokat, réz és kén hatóanyagú kontaktszerek kombinációját használjuk, amelyek képesek a következő betegségek ellen hatást kifejteni:

 • sebparazita baktériumok Pseudomonas, Erwinia
 • sebparazita mikro- (Leucostoma) ill. nagygombák (tapló)
 • alma ill. őszibarack lisztharmat, bogyósok amerikai lisztharmata
 • a fás részeken, vagy részekben telelő gombák pl. tafrina, levéllyukacsosodás, monília
 • a lehullott levelekben telelő és ivarosan szaporodó mikrogombák pl. gnomónia, varasodás

Emellett a lemosó permetezés hasznos a kártevők különböző fejlődési alakjai ellen (tojások, lárvák, kifejlett alakok), amelyek a rügyek belsejéből, rügy alapokból, vagy a kéreg repedéseiből jönnek elő. Ezen hatását az olaj és kén kombináció biztosítja.

Széles skálája adott a forgalomban lévő szereknek, de nem minden esetben van szükség arra, hogy a leg drágábbat vegye meg az ember fia. Számtalan esetben találkoztam már azzal, hogy ugyanaz a hatóanyag, ugyanabban a mennyiségben kapható két eltérő gyártónál, az egyiknek mégis horror ára van – pedig nem tud többet semmivel a másiknál!

Jómagam excel-táblázatban vezetem a növényvédő szerek árait, dózisait hatóanyag csoportonként, és ebből számolja nekem a hektárköltséget.

Ha valaki veszi a fáradságot, hogy az interneten utána nézzen, számtalan terméket fog találni. A teljesség igénye nélkül ajánlható: AGROKÉN, NEVIKÉN, BIOLA-AGRO, BORDÓILÉ+KÉN NANO SC, OLAJOS RÉZKÉN, VEKTAFID A, VEKTAFID R, VEKTAFID S.

Pin It on Pinterest

Share This