MEGÉR-TÉSZ Mezőgazdasági Értékesítő- TÉSZ Szövetkezet

2473 Vál, Burgundia utca 63.   megertesz@gmail.com   +36 70 198-09-09
Szuperélelmiszerek

Mit fogyaszt a nagyvilág – vannak-e körülöttünk szuperélelmiszerek?

Szerző: | febr 22, 2017

Múlt héten kitekintettünk a mezőgazdasági kiállításokra, ennek keretében szó esett a nürnbergi BioFach rendezvényről is. Az akkori gondolatmenetet folytatva egy érdekességre fókuszálunk most: ahhoz, hogy megértsük, merre tart a biotermesztés, nem árt tisztán látni a világ termelésének változását!

Aki ökológiai termesztéssel foglalkozik, evidensen nem a „tömegpiacot” próbálja megcélozni – értékes és/vagy kurrens egészségvédő termékkel lép a vásárlók elé. Éppen e folyamat áttekintéséhez tökéletes helyszín a bevezetőben emlegetett németországi világesemény!

Mámorító gazdagság!

A méretek és a gazdagság lenyűgöző: a hasonló hazai eseményeknél körülbelül ötször nagyobb területen elterülő kiállításon az európai (!) termelőknek három pavilon jutott – a kilencből! Izgalmasan alakult a termelők és feldolgozók aránya is – a résztvevők körében mindössze egyharmad volt a termelők aránya, a többség a feldolgozói oldalt képviselte. Ha hozzávesszük, hogy a termelők döntő többsége is feldolgozott termékkel volt jelen, akkor nyilvánvaló a trend: a piac szinte összes szereplője a magasabb hozzáadott érték felé mozdult el az idei seregszemlén.

SzuperélelmiszerekSzintén figyelemre méltó tendencia, hogy minden feldolgozás alapjává a fagyasztott piaci termék vált – a termékpaletta ugyanakkor mámorító gazdagságról tanúskodott, hiszen ivólevek, pürék és bébiételek éppen úgy megtalálhatóak voltak a kínálatban, mint sütemények, lekvárok, gumicukrok, gyógylikőrök, vagy éppen borok és sörök. Egyetlen közös tényező volt: mind-mind tiszta gyümölcsből készült! Fontos fejlemény a termékválasztás trendjeit tekintve, hogy milyen erős jelenlétről tanúskodott az antioxidáns, a flavonoid és a méregtelenítő határú termékek köre – itt lehetetlen nem észrevenni, hogy egyre inkább nemcsak az egészséges, de az egészségvédő és a preventív készítmények uralják a piacot. Kiemelkedett az európai felhozatalból az olasz résztvevők kínálata – a téren az is fontos fejlemény, hogy az itáliai szereplők közös értékesítő csoportként, sok kitermelő közös képviseletével léptek a kiállítási (és ezzel párhuzamosan persze az értékesítési) színtérre!

SzuperélelmiszerekAz olaszok mellett a bogyósok terén a cseh és lengyel kínálat volt számottevő – arónia (vagyis fekete berkenye) és bodza feldolgozásban jeleskedtek –, míg a homoktövist a németek és a román termesztők képviselték a fősodorban. Itt is volt újdonság: a rengeteg ízesített homoktövis-ivólé mellett egyre nagyobb léptékben tűntek föl a fagyasztott és szárított termékek is!

A tengerentúli kínálatban a dél-amerikai szereplők váltak domináns tényezőkké: Chile, Peru, Argentína és Brazília képviseletében. Nagyon fontos trend, hogy valamennyien az úgynevezett superfood-kínálatban hoztak újat!

Mi is az a superfood?

Röviden: ide tartoznak mindazon élelmiszerek, amelyeket egyfelől ökológiai módon termesztettek – másrészt összetételükkel jelentős egészségiállapot-javulást hoznak a fogyasztók életében.

Sok-sok del-amerikai újdonság tűnt fel a kiállításon, jellemzően az esőerdők kínálta – és a „Vissza a természethez!” jegyében jellemzően gyűjtögetésből származó – bogyósok és csonthéjasok, amelyeket azonban lassan, de biztosan a termelésbe is bevonnak. Hadd említsek egyetlen szép példát: a goji-bogyót gyakorlatilag a lábgomba gyógyításától a hajhullás megakadályozásig szinte mindenre javasolják a szakemberek – az általános roboráló gyümölcs felhasználási területe lényegében végtelen!

SzuperélelmiszerekA kiállítás nagy tanulsága volt ugyanakkor, hogy minden területen elsőrendűen fontos a megbízható élelemforrás megtalálása – csak egy picit sarkítva: ökológiai termesztés híján még e csodás termények is csak korlátozottan fejtik ki pozitív hatásaikat.

És hogy mindezek számunkra milyen tanulsággal szolgálnak: az egyik természetesen a globalizáció ebben a piaci mezőben is. Magyarul: felkészülhetünk az egyenlítői esőerdőkből származó csodatermékek rohamára.

A másik, számunkra sokkal fontosabb hozadék viszont az lehet, hogy a kiállításon is kiderült, a superfood-ért nem kell messzire menni – e termékek nem elhanyagolható hányada ugyanis remek mutatókkal (lenne) termeszthető a magyar éghajlati és talajadottságok mellett is. A gyömbér, a meggy, a bodza, a csalán, a homoktövis épen úgy lehetne a hazai élelmiszerpiac büszkesége, valódi superfood, mint a kökény, a som, a galagonya, a berkenye vagy akár az erdei gyűjtött gomba.

Csak elhatározás és eltökéltség kérdése!

Pin It on Pinterest

Share This