MEGÉR-TÉSZ Mezőgazdasági Értékesítő- TÉSZ Szövetkezet

2473 Vál, Burgundia utca 63.   megertesz@gmail.com   +36 70 198-09-09
A kajszi metszése

Tavaszi munkák a gyümölcsösben – a talajművelés

Szerző: | márc 22, 2017

Folytatjuk szakmai ismeretterjesztő sorozatunkat – a gyümölcsösökben a gazdákra váró munkák sorában ezúttal a talajművelés szerepét és fontosságát hangsúlyozzuk. Kövesd a jó példát – szó szerint gyümölcsöző tippek, trükkök és tanácsok máris itt!

Tavaszi munkák

Tavaszi munkák

Ha megtörtént az állókultúrák lemosó permetezése, kis időre fellélegezhetünk. A virágzásig alig van tennivalónk; kivéve a talajművelés folytatását, a kerítésjavítást, vadriasztást, és még párszáz apró dolgot, ami úgyis menet közben kerül elő a semmiből.

Ami aktuális, és most, az esők után bizony nagyon is aktuális, az a gyümölcsösök egyik fontos, mi több, elmaradhatatlan tényezője: a talajművelés!

Fontossága nem kellően hangsúlyozott, ugyanakkor vitathatatlan tapasztalat: az időben, okszerűen és gondos alapossággal végzett munkálatokkal megspórolhatunk akár több vegyszeres kezelést is. Példa lehet rá a vegyszeres gyomirtás kiváltása, vagy az esők utáni gyors tárcsázás, ami a talajba zárja a növények számára fontos vizet. A talajművelés helyes időzítése még a kötődésre, továbbá a gyümölcs majdani méretére is hatással lehet! Gondoljunk csak bele: ha a talaj jobban be tudja fogadni a csapadékot, akkor a növény jobb ellátottsági állapotba kerül a kényes időszakban, és nagyobb esélye van a magasabb termékenyülési aránynak.

Fontos lehet még aszályos időben, amikor a kultúrnövénynek kellő vízért a gyomok is versenyeznek. (Nem tudom, mi az oka, de a gyomoknak sokkal hatékonyabbak a túlélési stratégiái, mint a kultúrnövényeknek. Elég a kevesebb, vagy a rosszabb minőség valamiből, és ha ezek a körülmények romlanak, az sem biztos, hogy a vesztüket okozza.) Cseresznye és meggy esetén még a cseresznyelégy károsítására is hatással lehet a talajművelés, hiszen a talajból kibúvó rovarok kikelését akadályozza, ha a felső talajréteget időben kiszárítjuk.

Tavaszi munkák

Tavaszi munkák

Ezen kívül fontos még betakarítás előtt, hiszen az utakon, a sorok között, a sorok alatt behordó gépekkel kell közlekedni, és nem mindegy, hogy a talaj aktuális állapota mennyire hat a termés minőségére – magyarul: a behordó gép mennyire rázza össze a gyümölcsöt a telephelyig

Mint mindennek, ennek az éremnek is két oldala van: az elvárhatónál alaposabb tisztítás nem kívánt hozadékkal is járhat – a „kopasz föld” sokkal jobban átmelegedhet, mint a füves, és ez lehet rossz is a gyümölcsnek, mivel a talajról visszavert hő közvetlenül a növényt éri, míg ha növénnyel borított a sorköz, akkor a szórt fény és a visszaverődő hő eloszlik – azaz a fák hőmérséklete is alacsonyabb lesz.

A másik esetleges általunk okozott kár, hogy a rossz időben végzett talajmunka (tárcsázás, talajmarózás) által a talajba forgatott zöld tömeg lebontásával kezdenek a talajlakók foglalkozni, ami nitrogén-elvonással jár, hiszen a szerves anyag lebontásához erre van szükség. És az esetben is logikus fejlemény: a növekedéshez olyannyira szükséges nitrogént a mi fáinktól vonják el a talajlakók – az ugyanis faktum, hogy a könnyebben lebonthatót választják először. Így ideiglenesen nitrogénhiány alakulhat ki a talajban – ennek nyomán pedig gyengülhet a növekedés, a fejlődés, ráadásul könnyebben betegedhet meg a növény.

És itt kerül elő az integrált termesztés egyik alapeszköze, a „kockás füzet”! Jó gazdaként számolunk, mérlegelünk, végül döntünk – melyik verzió jobb, vagy melyik a kevésbé rossz, és melyik döntésünk milyen következményekkel járhat a gyümölcsös életében. Nincs könnyű dolgunk – hiszen minden lépésünk hosszú távú következménnyel járhat!

Például: a gyümölcsösben, virágzáskor az időjárás kedvez a gyomok szaporodásának, és el kell döntenem, hogy kaszálok, gyomirtózok, vagy tárcsázom a területet. Lássuk a teljes logikai sort!

  • Ha kaszálok, megerősödhetnek a gyomok, mert a gyökerét nem bántom, de időt nyerek.
  • Ha gyomirtót használok, számolnom kell azzal, hogy a szerről kerülhet a virágokra is, ami esetleg terméskiesést eredményezhet, de a gyomkérdés le van tudva.
  • Ha tárcsázok, lazítom a felső talajréteget, beforgatom a gyomokat, de pont a kritikus időszak alatt nitrogénhiányt okozok. Plusz beavatkozást hoz, mert a lebontás segítésére nitrogént kell kijuttatni.

És akinek még ez is kevés: a három alapverzió tovább bontható és bonyolítható az időjárás, a munkaerő, a területünk aktuális gépellátottsága szerint – csak egy dolog jósolható nagy biztonsággal: két, egyébként egymással szomszédos gazdaságra sem lehet azt mondani, hogy egyforma mennyiséget és minőséget produkál!

Tavaszi munkák

Tavaszi munkák

Pin It on Pinterest

Share This